Perbáli Gyermekotthon

főfunkció: 06 egészségügy
kategória:  gyermekotthon 
egyéb funkció: 13 szociális/15 otthonszerű
tervező: Karácsony Építész Iroda
tervezés éve/megvalósulás éve: 1993/2000
hely: Európa/Magyarország/ Perbál /-
méret: 4 épület + melléképületek
környezet léptéke: falusi
típus: új épület

A perbáli gyermekotthon gondolata egy szülői közösségben fogant, akik sérült gyermekeik ellátására kerestek alternatívát. A többfunkciós épületcsoport kisebb részt egy barokk malom átalakításával, nagyobb részt Janesch Péter és Karácsony Tamás építészek tervei alapján készült. A tervek a szülői közösséggel és a gazdaság irányítására felkért erdélyi házaspárral közösen készültek, majd az építés is hasonlóan folyt, hosszú évek alatt lépésről lépésre haladva.

A körültekintő előkészítéssel és lelkiismerettel elvégzett munka eredményeként kialakult sajátos élet egyensúlyát azonban külső hatások megzavarták. Az erdélyi házaspár megöregedett és visszaköltözött szülőföldjére, így irányítás nélkül maradt a gazdaság, illetve a világban tapasztalható anyagi nehézségek az egyesületet is elérték. Az így kialakult új élethelyzet következtében az építészek számára nyilvánvalóvá vált, hogy az ott élők nem rendelkeznek, a korábbi években természetes, alapvető üzemeltetés tudásával.

A helyzet orvosolására 2009-től Janesch Péter és Gerzsenyi Tibor segítségével Karácsony Tamás és Kemes Balász építészeti alkotótáborokat kezdtek szervezni a gyermekotthonba, amely során a szükséges átalakítások, építészeti ‘rendbe rakások’ következtében a gazdaság tevékenysége, a ház működése és a közösség is kedvező irányba változott. Az elmúlt évek fejlesztési munkái (rámpák, járdák építése; tetőszerkezetek korszerűsítése; híd és lépcső készítése, kukoricagóré építése) után, jövő évi közös tervek eredményeként új építések irányába, mozdul el a folyamat.

/Kemes Balázs DLA/

További információk:

http://team0708.mosfet.hu/team0708/17/117#199