Pajtaszínház

főfunkció: 03 előadóterek
kategória: szabadtéri színház
egyéb funkció: 13 szociális
tervező: Kemes Balázs
tervezés éve/megvalósulás éve: 2008/2012
hely: Európa/Magyarország/Valkonya/Fő utca 69
méret: 150 m2
környezet léptéke: falusi 
típus:  új épület

"Az 1997-ben Reischl Gábor által útjára indított - a vidék és a falu újraélesztését célzó - építőtáborok hagyományát elevenítette fel a 2008-tól folytatódó valkonyai táborok sora. Ekkor kezdődött el csapatmunkában a falu lakóinak bevonása mellett a pajtaszínház megtervezése. Az építkezés 3 szakaszban - 2009-ben az alapozás és a színpad, 2010-ben a faszerkezetű tetőszerkezet, 2012-ben a végleges padozat – az egyetemisták és a falubeliek közös munkájával valósult meg.

A hagyományos népi gondolkodásmódra jellemző takarékosság mind a tervezés, mind az építés területén meghatározó szempont volt. Az építkezések idején elbontásra kerülő kerti építmények faanyagai újrahasznosítva épültek be a szerkezetbe. A padlóburkolat a meglévő beton teraszok között bontott téglából készült.

Az épület a nyári gyermektáborok közösségi tereként, valamint a falu rendezvényeinek helyszíneként szolgál, melyet már az első építési szakasz után aktívan használatba is vettek. A „nagy tető” kalákában való építése és kettős funkciója a falu külső és belső közösségi életét hivatott erősíteni.”

/Soltész László Gábor/

További információk:

http://epiteszforum.hu/egy-pajtaszinhaz-epitese-bme-alkototabor-2010