Butaro Hospital

főfunkció: 06 egészségügyi épületek
kategória: kórház
egyéb funkció: 13 szociális
tervező: MASS Design Group
tervezés éve/megvalósulás éve: 2011/2011
hely: Afrika /Ruanda/ Burero/
méret: 6.040 m2
környezet léptéke: vidéki
típus: új épület

Butaro Ruanda északi részén, annak egyik legszegényebb körzetében fekszik. Burera területén egészen  2007-ig nem volt  kórház, sőt körzeti orvos sem. A súlyos helyzetre megoldást keresve 2008-ban kapott megbízást a MASS Design Group a PIH szervezetétől (Partners In Health). A  tervezés magába foglalta kivitelezéshez szükséges munkaerő (az ezzel teremthető munkahelyek) számításba vételét és a munkások betanításának folyamatát is. Az építkezés 100%-ban helyi munkaerővel folyt, 3898 embert tanítottak be és alkalmaztak. A munkásokat 6 csoportba osztották és csoportonként 2 hetes váltásokkal dolgoztatták, ezzel is növelve az alkalmazható emberek számát.

Afrikában nagyon gyakori, hogy a kórházi dolgozók és betegek az épületek rossz szellőzés miatt a kórházon belül kapnak el levegőben terjedő betegségeket, például tbc-t. Ezért az épület kialakításában a legfontosabb szempont a megfelelő szellőzés biztosítása volt. Ezt egyszerű, de innovatv módonl érték el: A középfolyosók mellőzésével, nagy sugarú ventillátorokkal és zsalus ablakokkal, a levegő útvonalának megtervezésével. Az áramló levegőt a mennyezeti UV fénnyel világító lámpák fertőtlenítik.

Az épületek helyi, vulkanikus kőzetből épültek, melyet az itt élők eddig csak alapozásra használtak. A kőművesek az építkezés során tanulták meg a vulkanikus kőzethez szükséges technikákat. A kórház épületei így a szaktudás fejlődével egyre jobban sikerültek. Az épíkezés végeztével, maguk a munkások ajánlották fel, hogy az első épületeket ingyen felépítik újra. Azóta Afrika-szerte híresek lettek a butaroi kőfalak, az itt tanult kőműveseket más építkezésekre is rendszeresen hívják.

/Mihály Eszter/

További információk:

http://www.archdaily.com/165892/butaro-hospital-mass-design-group/

http://www.massdesigngroup.org/