Szent Imre Kórház "K" épület

főfunkció: 06 egészségügyi épületek
kategória: kórház
egyéb funkció: -
tervező: Attik’art Kft
tervezés éve/megvalósulás éve: 2007/2007
hely: Európa/Magyarország/BudapestTétényi út 12-16
méret: 7553 m2
környezet léptéke: nagyvárosi
típus: új épület

Az új épület építészeti megfogalmazása illeszkedik a kórház évtizede tartó átstruktúrálódásához, a belgyógyászati mátrix megjelenéséből adódó új követelményekhez. A modern kórházépítészet fókuszában immár a beteg és nem a mégoly drága technológia áll. Az emberi arányokat követő térrendszerek, a természetes fény, anyagok, a színek bizonyítottan többet segítenek a gyógyulásban mint jó néhány konzervatív terápia. A “K” épület ennek szellemében született.

Az ötemeletes hotel követi a kórház eredeti - a Tétényi úttal párhuzamos - beépítési rendszerét, a meglévő “C” és “B” pavilonokhoz (Vadász György BUVÁTI 1968, ill. 1971) fedett közlekedőkkel kapcsolódik. Előbbi teljes rekonstrukciója (Grédics Gyula 2008.), ill. a Rendelőintézet átalakítása (dr.Springer Mercedes 2008.) az új épülettel egy beruházásban valósult meg.

A 180 ágy négy emeleten elosztva, egy-egy központi, kétmunkahelyes nővérállásra szerveződik. A szobák a mai elvárások szerint egy-, kettő-, és négyágyasak, kivétel nélkül nehezen mozgók által is használható fürdőszobával felszerelve. A keletre nézők erkéllyel is rendelkeznek. Az épület hosszából adódó kellemetlen térarány elkerülésére a közlekedők öttraktusos íves rendszert alkotnak, ahol a folyosók találkozásai tereket képeznek, ami alkalmas a látogatók fogadására, pillanatnyi kikapcsolódásra.

A földszinten járóbeteg szakambulanciák, ill. terápiás helyiségek, tornaterem található, mindenhol intenzív kertkapcsolattal. A pince a kiszolgáló és gépészeti területek birodalma, míg a visszahúzott kontúrral határolt 5. emeleten az orvosi szobák, személyzeti helyiségek kaptak helyet.

A homlokzatokon megjelenő vörös tégla a többi új kórházépületen is végigfutó közös elem, de az egyes pavilonok önálló arculattal jelennek meg.

/Schrammel Zoltán/

További információk:

http://epiteszforum.hu/hippokratesz-elvei-az-epiteszetben-szent-imre-korhaz-k-epulet