Celje-i piac

főfunkció: 07 kereskedelem
kategória: piac
egyéb funkció: 08 vendéglátás
tervező: Arhitektura Krušec
tervezés éve/megvalósulás éve: 2006/2010
hely: Európa/Szlovénia/Celje/Linhartova ulica 7
méret: 410 m2
környezet léptéke: kisvárosi
típus: új épület

Az új piac a belváros szívében, mindig is a városi élet központját jelentő régi (a XX. szzad közepénlétesített) piac helyén áll. Az új terv egy hangsúlyosan nyitott városi terület, egy olyan fedett teresedés ami elválaszthatatlanul összekapcsolódik a környező terekkel.

Az új piac szinte csak egy hatalmas acél tető, ami egyformán fedi a zárt és az őstermelői nyitott elárusító helyeket. A tető számos kisebb részre bomlik: a hagyományos vásárcsarnok kisléptékű átirata; a kialakuló rések biztosítják a természetes megvilágítást napközben. A hegyes háromszögű bevilágítóknak szerkezeti szerepe is van: az itteni rácsostartóknak köszönhetően nem kell közbenső támasz a belső térbe.

A tervezők a funkciónak megfelelően erős, tartós anyagokat terveztek be: az acél oszlopok, tömören bezárható elárusító pavilonok, műkő asztalok egyaránt a tartósságot, tisztíthatóságot, a rendet jelentik.

A monokróm színvilág semleges hátteret jelent, ami kiemeli az áru: a gyümölcsök, zöldségek élénk színeit. Az építészek szándéka szerint az épület végső arcát nem a megépüléskori steril állapot jelenti, hanem a használókkal, vásárlókkal teli nyüzsgő élet.

/Marosi Bálint DLA/

További információk:

http://arhitekturakrusec.si/en/projects/new-market-in-celje/

http://szlovenia2012.blog.hu/2012/04/30/piac_celje_2009