Alexis könyvesbolt és kávézó

főfunkció: 07 kereskedelem
kategória: üzlet
egyéb funkció: 08 vendéglátás
tervező: Plural+Totalstudio
tervezés éve/megvalósulás éve: 2010/2010
hely: Európa/Szlovákia/Pozsony/Páričková 18
méret: 170 m2
környezet léptéke: nagyvárosi
típus: átépítés/újrahasznosítás

A kis könyvüzlet célja a meglevő keretek között olyan flexibilis tér létrehozása volt, ami nem csak könyvek eladására, de kulturális eseményekre, találkozókra, vetítésekre, kisebb koncertekre is alkalmas – így próbálván versenyezni a nagy könyváruházláncok árudömpingjével.

Az egykori Cvernovka kötöttárugyár szűkös lehetőségei ellenére a tervezők téri vágyai nagyratörőek voltak: szemeik előtt Boullée Királyi könyvtárának olvasóterme (!) lebegett… Az ehhez gondolatilag kapcsolható nagyvonalúságot egy ugyancsak nagyvonalú térbeli gesztussal érték el: az 5 méter belmagasságú térben az enyhén emelkedő lépcsős térrész egyszerre alakít ki többféleképpen használható térrészeket (színpad, „nézőtér”, kávézó), és rejt el minden kiszolgálófunkciót (irodák, mellékhelyiségek, raktár).

A tér fókuszpontjai a két vége jelenti: az egyik az emeleti (finoman aszimetrikus) kávézó, a másik a kassza, a bejárat/kijárat mellett. A könyvek a hosszanti falakat végig betakaró polcokon helyezkednek el, az újdonságok és bestsellerek a lépcsős térrészen levő mobil podeszteken.

/Marosi Bálint DLA/

További információk:

http://tarsas2010.blog.hu/2012/01/19/konyvesbolt_es_kavezo_pozsony

http://www.archdaily.com/200839/bookshop-and-coffee-bar-plural-totalstudio/

http://www.plural.sk/en/alexis-bookshop-2010-p42.html