Pie Lab

főfunkció: 08 vendéglátás
kategória: szakosodott étel
egyéb funkció: -
tervező: Project M
tervezés éve/megvalósulás éve: 2009/2009
hely: Amerika/USA/Greensboro/1317 Main Street
méret: -
környezet léptéke: kisvárosi
típus: új épület

A Pie Lab Greensboro-ban, Alabamában található. A hagyományos funkció különlegességét az adja, hogy a pékség-kávézó egy közel 2500 fős kisváros kiüresedő főutcáján kap helyet. A használaton kívüli vagy vegetáló üzletek között kitűnik ez az friss funkció. Az üzlethelyiség nemcsak közösségi központ, internetező hely vagy találkozási pont hanem felajánlva teljes bevételét a H.E.R.O. nonprofit szociális szervezetnek egyben a környék aktív alakításában is részt vesz. A Pie LAb-ban a helyi mélyszegénységben élők dolgoznak, bevonva őket a kisváros életébe.

A pitéző – kávézó a főutcán egy klasszikus téglaépítésű üzlethelyiségben kap helyet. A többi bolthoz hasonlóan az utcafront felé keskeny kirakatos homlokzattal néz és hátrafele elnyújtott mély épület alakul ki. Ezek a hátsó részek régen raktározásra szolgáltak. A tervezők a házat kipucolva, hátrafelé kerttel megnyitva, érdekes kapcsolatot alakítottak ki a főutca és a kiszolgálóút között. A belső nyers téglafalakkal határolt tereket, mozgatható újrahasznált bútorokból készült tároló falak tagolják.

A pitéző különleges hangulatát nemcsak a környezete adja, hanem speciális adalékként a szociális funkció is színesíti. A belső kialakítása egy lehetséges javaslat az eltűnőben lévő üzletek tereinek újra használatára.

/Oroszlány Miklós/

További információk:

http://www.good.is/posts/three-summer-design-programs-that-need-you

http://projectmlab.com/

http://www.fastcompany.com/1297320/pielab-rural-alabama-serves-community-understanding-and-yes-pie