Barceloneta csarnokfelújítás

főfunkció: 07 kereskedelmi épületek
kategória: vásárcsarnok
egyéb funkció: -
tervező: MiAS Arquitectes
tervezés éve/megvalósulás éve: 2001/2007
hely: Európa/Spanyolország/Barcelona/Carrer del Baluard
méret: 5.200 m2
környezet léptéke: nagyvárosi
típus: átépítés/újrahasznosítás

Régi és új együttélésének szép példája ez a megújítás: a fiatal építészek terve a Barceloneta negyed jellemző életét, harsányságát, derűjét viszi tovább az építészet nyelvén.

A vásárcsarnok mindig is a környék összetartó ereje volt, egy landmark, néha egészen titkos, csak a helyiek által ismert hely. Ez a fajta városi sűrűség jellemzi a tervet is, az épület világos viszonyítási pont Barcelonának ebben a sarkában.

A megújítás bővítést, tehát nagyobb elárusítóterületet is jelentett (továbbá térszint alatti parkolókat), de a szó minden értelmében vett folyamatosságot is: a meglevő épület nyelvében, annak működésében/életében – de köztérhazsnálatban is: az épület előtt és mögött új terekkel lélegzik fel a sűrű városszövet.

Az építészek a pályázati szakaszban César Manrique grafikáit használva idéztek meg egy különös miliőt – a megvalósulással sikerült a csarnokot újra a környékhez kapcsolni: a belső térből érzékelhetőek a környező épületek ablakai, és ez fordítva is igaz. A vásárcsarnok, a piac felfogható a város: a szomszédság, a boltok, a bárok kiterjesztéseként. A tervezők célja volt, hogy az épület – azon túl, hogy piac –, része legyen a környék nagyszájúságának, szemtelenségének, hogy kapcsolódjon Barcelona e (különleges, életteli) karakán karakterű részéhez.

/Marosi Bálint DLA/

További információk:

http://tarsas2010.blog.hu/2011/06/07/oreg_csarnok_nem_ven_csarnok_barceloneta

http://www.miasarquitectes.com/proyectos-ficha.php?id=15