Prágai Nemzeti Műszaki Könyvtár

főfunkció: 04 könyvtárak
kategória: nemzeti könyvtár
egyéb funkció: 02 Oktatás
tervező:  Projektil Architekti
tervezés éve/megvalósulás éve: 2006/2009
hely: Európa/Csehország/Prága/Flemingovo náměstí 2710/1
méret: 51.434 m2
környezet léptéke: nagyvárosi
típus: új épület

 A prágai nemzeti műszaki könyvtár tervezését a Projektil architekti 2000-ben nyerte el egy pályázaton, az építése 2006-ban indult, és 2009 szeptemberében nyitotta meg a kapuit. 1,2 millió kötet befogadására alkalmas, 1200 tanulóhelyet biztosít a hallgatóknak, 200 fős konferencia termet tartalmaz, 300 autó és 200 kerékpár számára biztosít helyet a mélygarázsban.

Az épület az egyetemi kampusz területén található, alakját és anyaghasználatát részben az energiatudatosság, részben a modernségre és monumentalitásra való törekvés alakította ki. Tervezési alapelv volt, hogy egy köztérre és egy parkra osztja a rendelkezésre álló területet és földszintjén közösségi és kiegészítő funkciók kaptak helyet: kávézó, kiállítótér, konferencia terem, a könyvtári funkciót csak egy éjjel is nyitva tartó tanulószoba tölti be, melyet így az épület többi részének lezárása mellett is lehet használni. A földszinti közösségi és nyilvános funkciók az egyetem egészét szolgálják, 3 pinceszintjén pedig raktárak és mélygarázs található. Az épület négy irányból megközelíthető, belső magjában található a földszinten a könyvtár tényleges bejárata, első emeletén a ruhatár, második emeletén pedig már a tényleges belépés a könyvtár területére. Az első emeleti központi tér egy felülről üvegezett átrium, mely az egész épületet ellátja természetes fénnyel, valamint energetikai feladatokat is ellát.. A második emelettől a legfelső, 5. emeletig nagyjából azonos az alaprajzi rendszer: a nyugati oldalon találhatók az adminisztrációs irodák, a nyilvános terekben különböző méretű tanulószobák találhatók a homlokzathoz közel, a sötétebb belső részeken helyezkednek el a könyvespolcok, míg az átrium közelében ismét tanulóhelyek és az információs pult. Az ötödik emeleten két kisebb átriumban a szabad ég alatt is lehet tanulni, a központi udvar körül pedig bérelhető egyszemélyes tanulószobák vannak.

Az épület külsejét és belsejét meghatározó grafikai rendszer koncepciója a "műszaki képes szótár" elvre épül, melyet az építészek Dan Perjovschi román képzőművésszel közösen alakítottak ki, akit egy pályázaton választottak ki a feladatra, az ő rajzai jelennek meg az átrium belső falain is. A bútorok egy része szabadon mozgatható, így a hallgatók átrendezhetik igényeik szerint a tanuló terek egy részét.

/Török Bence/

További információk:

http://www.projektil.cz/en/projects#044-ntk-national-technical-library

http://www.archdaily.com/29600/national-tecnical-library-in-prague-projektil-architekti/