Kápolna Tarnówban

főfunkció: 01 szakrális épületek
kategória: kápolna
egyéb funkció: -
tervező: Beton
tervezés éve/megvalósulás éve: 2009/2009
hely: Európa/Lengyelország/Tarnów/Visztula folyó partján
méret:120 m2
környezet léptéke: kisvárosi
típus: új épület

A kápolna egy lengyel kisvárosban, Tarnówban, a Visztula folyó magas partján helyezkedik el. Természeti környezetének önmagában is létező szakralitásában a kápolna olyan hozzáadott érték, amelynek ki nem mondott szándéka, hogy épített strand létesítésétől, eltúlzott beépítésektől megóvja az érintetlen partszakaszt.

Az építés technológiája a tervezés során eldőlt, hogy a jó minőségű megvalósítás érdekében nagyon egyszerű kell, hogy legyen. A kápolnát szakképzetlen kétkezi munkások építették, az épület tervei a csomópontok szintjéig a hozzá nem értők számára is érthető, áttekinthető. A kápolna mentes a mulandó és divatos elemektől, az építők és az épület egymásrautaltsága a részletek szűkszavúságában, magától értetődő, mértékadó egyszerűségben mutatkozik meg. A kápolna szép példája annak, hogyan lehet értékes téri minőséget létrehozni a lehető legegyszerűbb építési technológia eredményeképp.

A kápolna vasbeton lemez alapozásra ültetett, tartószerkezetében és burkolatában is fa szerkezet. A falak tetőbe való finom átfordulása a zsindelyfedésben rejlő lehetőségek kihasználásával mellőzi az eresz kialakítását, a tetőre érkező csapadék szabadon folyik le a falakon. A hajlékot jelentő kápolna szentélye mögött az oromfal üvegezett, a szakrális élményt az ezen keresztül befogadható érintetlen természet látványa teszi teljessé.

/Pelle Zita/

További információk:

http://www.archdaily.com/39747/chapel-in-tarnow-beton/

http://epiteszforum.hu/a-lengyel-beton-epitesziroda-temploma-a-kozossegteremtesert

http://detail-online.com/inspiration/chapel-in-tarnow-103452.html