Nottingham Contemporary

főfunkció: 05 múzeumok
kategória: művészeti múzeum
egyéb funkció: -
tervező: Caruso St John Architects
tervezés éve/megvalósulás éve: 2004/2009
hely: Európa/Nagy Britannia/Nottingham/Weekday Cross
méret: 3.000 m2
környezet léptéke: kisvárosi
típus: új épület

A múzeum helye Nottingham Lace Market (csipke-piac) negyedének szélén egy közúti felüljáró és a Pitcher & Piano unitárius templom között lett kijelölve, a Caruso St John iroda pályázaton nyerte a megbízást. Kortárs művészeti múzeumként programjában főként kortárs szobrászat, performance-művészet és videó-művészet (time-based art) biztosít helyet. A koncepció fontos része volt ezen művészeti ágak kiindulópontjának tekinthető new york-i művészeti galériák téri világához, valamint a nottinghami Lace Market racionális, téglahomlokzatos raktárépületeihez való kapcsolódás.
A helyszínen keresztülhaladó gyalogos útvonal, valamint a telek eltérő szintjei alapvetően határozták meg az épület formálását. A múzeum mellett létrejövő köztéri gyalogos sétány az épülettel párhuzamosan lépcsőzik fel a lejtőn, több ponton belátást kínál a kiállító terekbe, a felső főbejártnál fedett nyitott térré, az alsó bejáratnál pedig a kávészó teraszává szélesedik.
A múzeum kiállítóterei az ipari épületek talált tereihez hasonló változatosságban, gazdag átlátásokkal és térkapcsolatokkal a legfelső, utcához kapcsolódó szinten kapnak helyet, az öt fő terem eltérő belmagasságú, kettő közülük az épület fő tömegéből kiemelkedő, arany színű eloxált alumíniummal burkolt felülvilágító dobozt kapott, amely a városi látkép szerves részévé vált.
A homlokzat előregyártott, íves, halványzöld beton paneljeinek a nottinghami gépi csipke egy jellemző mintájának lenyomata ad finom rétegzettséget (vö. Louis Sullivan tervezte 1896-os Guarantee Building terrakotta homlokzata Buffaloban).

/Kronavetter Péter/

További információk:

http://subtilitas.tumblr.com/post/40273401598/caruso-st-john-nottingham-contemporary

http://www.dezeen.com/2009/11/16/nottingham-contemporary-by-caruso-st-john-

http://www.carusostjohn.com/projects/nottingham-contemporary/