Közösségi ház

főfunkció: 03 előadóterek
kategória: közösségi ház
egyéb funkció: 02 oktatás
tervező: Marp
tervezés éve/megvalósulás éve: 2009/2011
hely: Európa/Magyarország/Sásd/Szent Imre út 29
méret: 2.600 m2
környezet léptéke: kisvárosi
típus: új épület

A 3500 lakosú Sásdon található új „Integrált Közoktatási és Művelődési Intézmény” egyrészt a közvetlen szomszédban található iskola bővítménye, másrészt a város életét tágabban is kiszolgáló közösségi ház, melynek többsíkú használata igazi, jó értelemben vett takarékosságra vall.

A tervezés fontos alapelve volt, hogy az épületet mind szellemi, mind fizikai módon integrálják a városszövetbe, léptéke, tömegalakítása és anyaghasználata is szépen simul a környék beépítésébe úgy, hogy emellett a kellő hangsúlyokat is megadja. A beépítés felveszi a kisvárosi fűrészfogas beépítést, a kompakt tömegalakítással arányos és mégis kortárs alkotás születik.

Az iskolai funkciókat egészíti ki a szakkörterem, a számítógépterem, a zeneterem és a menza, a könyvtár és a torna- és rendezvényterem a teljes lakosság számára kihasználható. A földszinti visszahúzott bejárat és az előtte kialakuló köztér rendezvények számára is helyet biztosít, a homlokzati téglaburkolat és cserépfedés a helyi pajták szikár világát idézik, melyet a szabálytalan elrendezésű és méretű nyílások tesznek nyitottá és átláthatóvá.

/Török Bence/

További információk:

http://epiteszforum.hu/erzekeny-integracio-sasd-kozossegi-haz