A Zene Háza

főfunkció: 03 előadóterek
kategória: előadóterem
egyéb funkció: -
tervező: OMA
tervezés éve/megvalósulás éve: 2001/2005
hely: Európa/Portugália/Porto/Avenida da Boavista 604
méret: 22.000 m2
környezet léptéke: nagyvárosi
típus: új épület

A porto-i zene házával az OMA megkísérli átértelmezni a klasszikus doboz a dobozban elvű koncerttermeket és a külvilág és a kivájt belső terek kapcsolatára helyezi a hangsúlyt.

Az épület a Rotunda körtér szélén szándékoltan nem a kör egyik eleme, hanem magányos tömegként egy mészkő borította lábazati platón áll. Ezzel a koncepcióval a láthatóság, a szimbolizmus és a megközelítés kérdéseire ad új, a városban eddig nem ismert választ.

Az épületben található 1300 férőhelyes nagy auditórium mindkét végén megnyílik, ezzel az előadótermekre jellemző elitizmussal megy szembe, azt szeretné elérni, hogy épületet ugyanannyian ismerjék kívülről, mint belülről is. A nagytermen kívül flexibilis, mozgatható ülésekkel ellátott rendezvényterem, tíz próbaterem, hangstúdiók, oktatótermek, étterem, terasz és bár, egy VIP terem, irodák és 600 férőhelyes parkoló is megtalálható a Zene házában. Az épületnek nincsen nagy előcsarnoka, helyette az egész tömeget behálózó közlekedőrendszer kíván építészeti felfedezőutakra csábítani. Az anyaghasználatot nagyfokú gazdagság jellemzi: kívülről világos, helyi anyagokból készült betonlapok burkolják, belsejében arannyal futtatott rétegelt lemez, hagyományos portugál csempék, alumínium burkolat és függönyként hullámzó üveg is megtalálható.

/Török Bence/

További információk:

http://tarsas2010.blog.hu/2012/03/23/casa_da_musica

 http://www.arcspace.com/features/oma/casa-da-musica/