ALDI Újbuda

főfunkció: 07 kereskedelmi épületek
kategória: üzlet
egyéb funkció: -
tervező: A4 Stúdió
tervezés éve/megvalósulás éve: 2011/2013
hely: Európa/Magyarország/Budapest/Sopron út 60
méret: 1.473 m2
környezet léptéke: nagyvárosi
típus: átépítés/újrahasznosítás

Az Aldi 88. üzlete szokatlan módon nem új építésű, funkcionális bevásárló-konténer: az áruházlánc már második alkalommal költözik egy érzékenyen revitalizált egykori ipari épületbe.

A jelenkor Budapestjének megkerülhetetlen kérdése a kiüresedett rozsdaterületek, elhagyott ipari- és gyárépületek felhasználhatósága. Ilyen területnek minősült a 11. kerületben a Sopron út és a Hengermalom utca határán álló egykori hajtómű- és festőberendezés-gyár (HAFE) épületegyüttese: az 1920 és 1950 között épült főépületét Kendik Géza tervei alapján újították fel.

A megújítás kiválóan kezeli a régi és az új együttélésének kérdését – a csarnokszerkezet ideális kerete a kereskedelmi és raktárfunkcióknak. Az eredeti épület sallangoktól való letisztítását követően, a hibás klinkertéglák cseréje után új lábazat készült és a jellegzetes lamellás üvegszerkezet is megújult. A helyszíni zöldfelületek aránya 25%-kal nőtt a korábbiakhoz képest és a helyi 20 éves faállomány is megmaradhatott. A beruházást illetően Kendik a „fenntarthatóság helyett megtarthatóság” jegyében járt el, ahogy korábban tette a Tűzoltó utcai Aldinál vagy a Kossuth mozinál; a meglevő épület, mint egy burok foglalja magába az Aldi „kapszulát”.

A ház egyetlen még álmennyezettel eltakart része az impozáns vasbeton szerkezet; a beruházó tervei között szerepel egy köztes födém behúzása úgy, hogy az emeleti szinten előtérbe helyeződhetne a szerkezet és kiállításra kerülhetne a helyszíni ásatások során talált hatezer éves sírhely csontvázzal, csónak alakú cölöpvázas ház maradványi és a korai harangedény-kultúra emlékei is.

/Marosi Bálint DLA/

További információk:

http://hazai.kozep.bme.hu/aldi-ujbuda-budapest/

http://www.a4studio.hu/home.php?id=1106&lan=hu