Kamppi kápolna

főfunkció: 01 szakrális
kategória: kápolna
egyéb funkció: -
tervező: K2S Architects
tervezés éve/megvalósulás éve: 2012/2012
hely: Európa/Finnország/Helsinki/Simonsgatan 7
méret: 352 m2
környezet léptéke: nagyvárosi
típus: új épület

A Kamppi Csend-kápolna Helsinki belvárosában, a zsúfolt Narinkka tér déli oldalán áll. A finn főváros egyik legintenzívebben élő városrészében a kis templom lelassulásra, elcsendesedésre ad lehetőséget: a térformálásában és anyaghasználatában is puha belső térben való jelenlét jóleső távolságba helyezi a belvárosi környezetet.

A kápolnába való megérkezés egy, a kápolna ovális tömegéről leváló átmeneti bejárati- és kiállítótéren keresztül történik. A szomszédos mélygarázs lejárata feletti épületrészben, a bejárati térhez kapcsolódva helyezkednek el a kiszolgáló helyiségek. A kápolna bejárati oldalán felvastagodó falgyűrűben rejtőzik el a sekrestye és a lépcső, amely a bejárati épület tetőkertjéhez vezet. A kápolna kelet-nyugati tengelyéhez képest a kiszolgáló terek enyhe szögtörésben, a Narinkka tér tengelyéhez alkalmazkodva helyezkednek el. A racionálisan szervezett kiszolgáló épületrész és a szabadon formált kápolna tömege határozottan elkülönül egymástól, térkapcsolataikban mégis együttműködésben észlelhetőek.

Igaz ez tartószerkezeteikre és a fénnyel való bánásmódra is: a kiszolgáló épület monolit vasbeton szerkezete és a kápolna rétegelt ragasztott fa tartói, külső-belső fa burkolata jótékonyan ellensúlyozzák egymást. Míg a bejárati épületrész egyszerű üveghomlokzattal, direkt átlátásokkal bír, a kápolnában a falak és a tőlük elhúzott könnyed tető közötti körkörös résen át a fény finoman körbejárja a kápolnát.

/Pelle Zita/

További információk:

http://www.archdaily.com/252040/kamppi-chapel-k2s-architects/