Ökumenikus Kápolna

főfunkció: 01 szakrális épületek
kategória: kápolna
egyéb funkció: -
tervező: Sanaksenaho Architects
tervezés éve/megvalósulás éve: 2004/2005
hely: Európa/Finnország/Turku/Seiskarinkatu
méret: 300 m2
környezet léptéke: falusi
típus: új épület

A Szent Henrik ökumenikus kápolna egy sík mezők között emelkedő erdős dombon áll a Hirvensalo-szigeten, Finnországban. A kápolna a szomszédos, rákos betegeket kezelő egészségügyi intézmény épületei közül kiemelkedik. Kelet-nyugati tengelye a domb és a dombtető irányultságával megegyezik, pontos helye is eszerint jelölődött ki. Az épület ezáltal túllép saját határain, a táj teljességében válik szakrális hellyé.

Az ökumenikus kápolna tömege finoman idézi meg a korai kereszténység egyik szimbólumát, a halat, amely a kereszténység felekezetekbe sorolása helyett a közös gyökerekre helyezi a hangsúlyt. A fenyőfa tartószerkezet a környezettel, a helyi erőforrásokkal való szoros együttműködésre utal, az erdővidékkel való változékony, de tartós együttélése viszont idővel fog megmutatkozni: a külső oldali rézborítást az idő zölddé fogja színezni. A belső tér súlypontját a fény jelöli ki, az oltárt a hosszfalaktól elhúzott, súrlófénnyel megvilágított oromfal háttere kíséri.

A kápolna gyülekezeti- és kiállítótérként is működik. A vallás és a művészet szimbiózisának lehetősége nem ismeretlen szellemiség, a reneszánsz időkből fennmaradt templomok legtöbbje ma is ebben a kettős szerepben funkcionál.

/Pelle Zita/

További információk:

http://szakralis.wordpress.com/2009/10/06/turku-kaistarniemi-pyhan-henrikin-okumenikus-kapolna-2004-2005/

http://www.architonic.com/aisht/st-henrys-ecumenical-art-chapel-sanaksenaho-architects/5100059

http://www.mimoa.eu/projects/Finland/Turku/St.%20Henry%27s%20ecumenical%20art%20chapel