Egészségház Balatonalmádiban

főfunkció: 06 egészségügy
kategória: rendelő
egyéb funkció: -
tervező: Földes és Társai Építésziroda
tervezés éve/megvalósulás éve: 2005/2006
hely: Európa/Magyarország/Balatonalmádi/Petőfi Sándor utca 2-4
méret: 1.500 m2
környezet léptéke: kisvárosi
típus: új épület

Az épületegyüttes a Petőfi Sándor utca meglévő beépítési módját folytatja, fegyelmezett, párhuzamosan elhelyezett tömegek, tömör rendelői és könnyített folyosói traktusok váltogatásával, eltolásával képez ritmust. Az elrendezés új közterületet hozott létre az épületrészek között, jól elkülönített, az alaprajzi funkciónak megfelelő bejáratokkal, a Petőfi Sándor utca felől, valamint a közparkon keresztül a rendelőintézetbe.

A tervezői koncepció szerint az épületet az utcára merőleges, hosszanti, meglévő függőfolyosós lakóházak telepítési mintája határozta meg, melyekre a funkcionális tagoltság képletszerűsége jellemző. A homogén struktúra az egészségház funkciója mellett magába foglalja a korábban a településen szétszórtan működő szakrendelők magánpraxisait, az egészségügyi továbbképzéseknek helyet biztosító oktatótermet, a külön bejáratot igénylő orvosi ügyeletet ellátó egységet és a gyermekrendelőket is.

Az épület megjelenése visszafogottabb, kevesebb építészeti elemet felvonultató. A hosszirányban hullámzó tetőformájú vakolt főtömegek, a közlekedősávokon téglával és almádi kőbetétekkel burkolt falas szerkesztés, egy nagy tömeget rajzolnak ki, a tetők különálló kezelésmódja azonban a zónás szerkesztést erősíti.

Az alaprajzi struktúra, a funkcionális egységekben gondolkodás, lehetővé tette a különböző fő funkciók és a hozzájuk tartozó közlekedők és kiszolgáló helyiségek külön-külön használhatóságát, lezárhatóságát, mely gazdaságos és elkülöníthető üzemeltetést tesz lehetővé.

/Kovács-Magyari Zsuzsanna/

További információk:

http://epiteszforum.hu/a-struktura-teherbirasa-egeszseghaz-balatonalmadiban