Gammel Hellerup középiskola tornaterme

főfunkció: 10 sport és fürdők
kategória: sportközpont
egyéb funkció: -
tervező: BIG
tervezés éve/megvalósulás éve: 2013/2013
hely: Európa/Dánia/Hellerup/Svanemøllevej 87
méret: 1.100 m2
környezet léptéke: kisvárosi
típus: bővítés

A XIX. század végén épült Gammel Hellerup középiskola sportolási lehetőségei az idő során szűkösnek bizonyultak, így a 900 főt befogadó iskola egy multifunkcionális tér építését kezdeményezte. A testnevelési órák, a ballagások és bálok helyszínét egykori diákjuk, Bjarke Ingels irodája a BIG tervezte.

Fontos szempont volt az épületszárnyak átláthatóságának fennmaradása. Emiatt az U alakban elhelyezkedő sárga téglás iskola udvarában, 5 méter mélyre süllyesztették az új tornacsarnokot. A csarnok a föld alatt kapcsolódik mindhárom épületszárnyhoz, s egy különálló bejárati elemmel egészült ki az utcai homlokzaton. A különböző sportok követelményeinek megfelelően a csarnok terének belmagassága is változik, az ebből adódó forma az udvar központi elemeként jelenik meg. Az udvaron faburkolatú dombként megjelenő csarnok tetőszerkezete egy olyan közösségi hellyé alakult, melyen ülni, heverni, pihenni lehet a szünetekben, vagy akár kiscsoportos órákat lehet tartani.

A meglévő épületekre helyezett napkollektorokkal fűtik a csarnokot. A csarnok tetőszerkezetének szélein körben felülvilágítókat rejtettek a faburkolat alá, így jut természetes fény a földalatti térbe. Az udvaron, a föld alatt az épületegyütteshez hozzáadott terek rövid időn belül az iskola legfontosabb eseményeinek helyszínei lettek.

/Mohos Annamária/

További információk:

http://www.big.dk/#projects-ghg

http://www.archdaily.com/412908/gammel-hellerup-gymnasium-big/