Rijks múzeum

főfunkció: 05 múzeumok
kategória: művészeti múzeum
egyéb funkció: -
tervező: Cruz y Ortiz Arquitectos
tervezés éve/megvalósulás éve: 2000/2013
hely: Európa/Hollandia/Amszterdam/Museumstraat 1
méret: 30.000 m2
környezet léptéke: nagyvárosi
típus: bővítés

Az épület 1885-ben készült el, Pierre Cuypers tervei szerint. A teljes felújítás 2000-2013 között zajlott, melynek mottója: „a cuypers-i gondolat folytatása”.
A Rijksmuseum átalakítása látszólag kis léptékű beavatkozás: a gyalogos tengely korábban átláthatatlan martüveg ablakai, melyek a múzeum belső tereit, a két korábban befedett átriumot „zárták”, átláthatóvá váltak. A tényleges beavatkozás valójában jóval markánsabb: a tengely és a két udvar alá egy teljes szintet építettek, az ismert talajvízviszonyok ellenére, mely remek kapcsolati rendszert biztosít, nagyvonalú előcsarnok kialakítását eredményezi, ruhatárral, kávézóval, étteremmel, shoppal kiegészítetten. Az új felületek, az új funkciókat szolgáló belsőépítészet egyértelműen kortárs alapállású, de az adottságokhoz végtelenül érzékenyen alkalmazkodó. A híddá változott közlekedő tengely forgalma az előcsarnok világának meghatározó eleme – folyamatosan a városban érezzük magunkat. A két udvar, melyeket az ötvenes években több szintesen építenek be, most újra egyterű, fénnyel teli, elegáns közösségi, szolgáltató, elosztó tér.
A felújítás részeként épül az új Műhelyház, az ázsiai gyűjteményt befogadó kortárs üveg-kő konstrukció, valamint funkcióját tekintve is megújul a Rajziskola.

/Kronavetter Péter/

További információk:

http://www.archdaily.com/357590/