BME új sportközpont

főfunkció: 10 sport és fürdők
kategória:  sportközpont
egyéb funkció: -
tervező: Hetedik Műterem
tervezés éve/megvalósulás éve: 2005/2006
hely: Európa/Magyarország/Budapest /Bertalan Lajos utca 4-6
méret: 2.800 m2
környezet léptéke: nagyvárosi
típus: átépítés/újrahasznosítás

A BME új sportközpontja a meglévő "ÉL" jelű - korábbi laboratóriumi* - épületben kapott helyet mintegy 2800 négyzetméteren,, Az épületet 1975-ben Nagy Elemér (KÖZTI) tervezte, így az átalakítás generáltervezése és a szakági tervek elkészítése is a KÖZTI Zrt., mint a szerzői jogok birtokosa feladata volt. Szabó Levente és műterme készítette az építész terveket, az épület részleges átépítéséről.

A bejárathoz a Bertalan Lajos utca felől lépcsősor vezet. A lépcsőt kísérő, a homlokzaton is megjelenő szálcement burkolat befordul a bejárati ajtóhoz, az új és a régi megfogalmazásaként. Az újrahasznosított, tiszta, átlátható csarnoktérben két nagypálya, squash pályák, körben körülöttük kiszolgáló helyiségek, irodák, mászóterem és büfé helyezkednek el. A második emeleten találhatók a cselgáncs terem, a teremfoci, a spinning és a fitnesz termek. A terek termésetes megvilágítására séd felülvilágító sor szolgál. Az üveg elválasztó falakat a sportpadló famintázatával összhangban natúr farácsok veszik körbe.

* A rendkívül sok szellemes megoldásnak köszönhetően kiemelkedő példa az újragondolt használat körébe tartozó épületek között. Mindezek ellenére elgondolkodtató a programalkotó felelősség abban, hogy az egykori laborépület alapadottságai, ritka kedvező telepítése az egyetem laboratóriumi együttesén belül miért nem laboratóriumi fejlesztésként futotta ki magát!

/Mohos Annamária/

További információk:

http://epiteszforum.hu/a-bme-uj-sportkozpontja-a-bertalan-lajos-utcaban

http://hetedik.hu/index.php?id=6002&lan=hu