Akerhus egyetemi kórház

főfunkció: 06 egészségügyi épületek
kategória: kórház
egyéb funkció: 15 otthonszerű épületek
tervező: C. F. Møller Architects
tervezés éve/megvalósulás éve: 2000/2014
hely: Európa/Norvégia/Nordbyhagen/Sykehusveien 25
méret: 137.000 m2
környezet léptéke: nagyvárosi
típus: új épület

Az új kórházépítészeti szellemben született alkotás egy győztes tervpályázattal született 2000-ben. Az 515 ágyas oktatókórházban a betegközpontúság mellett nagy gondot fordítottak a legmodernebb épület technológiák alkalmazására is, de mégis a legfontosabb környezeti jellemző a természetesség maradt. Hatalmas megnyitások, finom átlátások oldják a nagy méretekből adódó hatásokat. Minden egyes munkahely természetes fénnyel megvilágított!

Az “üvegutca” az épület artériája, amelyre tudatosan különböző karakterű épületszárnyak csatlakoznak - az egyes funkcióknak megfelelően. Erre a területre különösen, de az egész házra jellemző, hogy számos kiváló képzőművész alkotása díszíti belső és külső tereit.

A strukturált alaprajzi rendszernek köszönhetően az egyes egységek közötti szállítási útvonalak optimálisan rövidek, noha az alapterület óriási. A bonyolult logisztikai kiszolgálást önállóan mozgó, inteligens robotok végzik. Utolsó elemként 2014-ben készül el a sürgősségi betegfogadó egység és ezzel válik teljessé az Európa egyik legkorszerűbb kórházának nevezett - építészetileg is kiemelkedő minőségű épületegyüttes.

A tervezés során a környezet-tudatossság minden részletben tettenérhető. Az anyagválasztások, a zöldtetők, az esővízhasznosítás, a természetes megvilágítás és szellőzés előtérbe helyezése, az alacsony emisszió a korszerű gépészeti rendszereknek köszönhetően, mind mind természetes eleme ennek a kórháznak, amely a legjobb skandináv építészeti hagyományok mentén született.

/Schrammel Zoltán/

További információk:

http://architecturerevived.blogspot.hu/2010/04/akershus-university-hospital-oslo.html

http://www.cfmoller.com/p/-en/Akershus-University-Hospital-i269.html