Norvég Nemzeti Operaház

főfunkció: 03 előadóterek
kategória: opera
egyéb funkció: -
tervező: Snohetta Architects
tervezés éve/megvalósulás éve: 2000/2008
hely: Európa/Norvégia/Oslo/Kirsten Flagstads Plass 1
méret: 38.500 m2
környezet léptéke: nagyvárosi
típus: új épület

A norvég parlament 1999-ben döntött arról, hogy Oslo fjordjának partjára épüljön fel a Norvég Nemzeti Opera és Balett épülete, melyet 2000-ben egy nyílt nemzetközi pályázat követett, amit a Snohetta építésziroda nyert meg.

Az épület a volt ipari kikötő rehabilitációjának első lépése, melynek célja, hogy a város újra használatba vegye a partjait. Az Bjørvika félsziget az a pont, ahol az utazók hagyományosan először találkoznak a várossal, ennek kitüntetett szerepe volt a tervezés során. A pályázati terv három fontos elvre épült: a hullámvonal, ami a város és a világ, a szárazföld és a víz, a művészet és a mindennapi élet között húzódik; a gyár, tehát egy ekkora intézmény gördülékeny működéséhez szükséges óriási kiszolgáló rész, mely olyan hatékony, flexibilis és racionális, mint egy ipari épület; a szőnyeg, ami egy enyhén emelkedő, mindenki számára bejárható felület az épület tetején, melyek a lakók szolgálatában áll. Az anyagokat is ezeknek megfelelően választották ki: a hullámvonal anyaga a fa, ami a nagyterem falait burkolja, a szőnyeg anyaga a kő, ami a víztől az előcsarnokig vezet be, ami egy 24 órában, szabadon látogatható tér, valamint a fém, ami a gyár részeit meghatározza.

Az épületet az "opera utca"-nak nevezett észak-déli közlekedő osztja ketté, a nyugati oldalán találhatók a nyilvános terek, a patkó alakú nézőtér és a színpad, keleti oldalán a körülbelül 1000 darab kiszolgáló tér, ami 600 embernek a munkahelye.

/Török Bence/

További információk:

http://snohetta.com/project/42-norwegian-national-opera-and-ballet

http://www.archdaily.com/440/oslo-opera-house-snohetta/