Lépcső mozi

főfunkció: 03 előadóterek
kategória: mozi
egyéb funkció: -
tervező: Oh.NO.SUMO
tervezés éve/megvalósulás éve: 2012/2012
hely: Ausztrália/Új Zéland/Auckland/8 Mount Street
méret: 10 m2
környezet léptéke: nagyvárosi
típus: átépítés/újrahasznosítás

Az Új-Zélandi Auckland városában az utcákon néhol kétszintes és húszemeletes épületek állnak egymás mellett. A Symond és Mount utcák kereszteződése is hasonlóan széteső, barátságtalan környék, ahol a buszmegállók okozta zsúfoltság tovább nehezíti a városlakók nyugodt kapcsolatteremtésének az esélyét. Nagyban a környezetnek tudható be, hogy mindenki a mobiljával van elfoglalva, magába zárkózik.

Az OH.NO.SUMO csapat ez ellen az elidegenedés ellen küzd tervével. A korábban mobilon keresztül online megosztott videókat, rövidfilmeket vetítik le, a kereszteződében kialakított mini-moziban. Így az egyéni élmény közösségivé válik, megosztható másokkal.

A mozizáshoz szükséges ülőfelületet egy meglévő épület lépcsője biztosítja, ez került lefedésre. A szerkezet nagyon egyszerű: 24 mm x 24 mm-es fenyő váz, 3 rétegben anyaggal bevonva. Ezzel egyben meg van oldva az eső elleni védelem, a vetítésekhez szükséges sötétítés és az anyag által a kényelem-érzet is. Vetíteni a "bejárat" feletti felületre lehet, így a szerkezet maga a mozivászon.

/Mihály Eszter/

További információk:

http://ohnosumo.com/tagged/Stairway-Cinema

http://www.dezeen.com/2012/06/25/stairway-cinema-by-oh-no-sumo/