Nagy Bambusz Fal

főfunkció: 08 vendéglátás
kategória: szakosodott ital
egyéb funkció: -
tervező: Kengo Kuma
tervezés éve/megvalósulás éve: 2002/2002
hely: Ázsia/Kína/Peking/40°20'15.0"N 116°02'55.0"E
méret: 529 m2
környezet léptéke: vidéki
típus: új épület

A nagy bambuszfal ház speciális tere a teaház. A távol keleten a teaházak a lakóházak egy olyan speciális, reprezentatív terei, amely elsősorban a vendégeknek van fenntartva. Kengo Kuma ezzel az épületével ellenpontot szeretne létrehozni a Kínai Nagy Fallal. A tömör, tégla és kő kialakítás helyett a bambusszal egy könnyed áttetsző épületet hoz létre.

A ház privát tereit a nappal és a teaház mellett közelíthetjük meg, szintben eltolva. A bejárat közelében helyezkedik el a konyha és az étkező. A ház súlypontjában van a teázó helyiség. A klasszikus teaházaknál lényeges elem a megközelítés, a mesterséges kert mint keret és a szertartás közben a kilátás. Ennél az épületnél a kertet egy vízmedence szimbolizálja, megszabva a külső átmeneti tér határait. A szertartás helyéről a belső tér felé bambusz fal zárja el a kilátást és irányítja a figyelmet a természeti tájra.

Ennél az épületnél a teaház összenő a házzal és annak része lesz. Egy olyan speciális vendéglátó helyiség újrafogalmazása ez, amely fontos szociális és kulturális szerepet tölt be a keleti kultúrákban. Különlegessége abban áll, hogy a vendéglátás a privát terekhez kapcsolódóan jön létre.

/Oroszlány Miklós/

További információk:

http://kkaa.co.jp/works/architecture/great-bamboo-wall/

http://materialicious.com/2009/10/kengo-kuma-designs-the-great-bamboo-wall-house-in-china.html